Terug

Daniel Pink over Intrinsieke Motivatie

Gepubliceerd op 7 april 2021

Even voorstellen!

Mijn naam is Lotte Beuk en als laatstejaars student Ondernemerschap en Retailmarketing aan Avans Hogeschool schrijf ik een scriptie voor Emprover.

Het onderzoek focust zich op de ontwikkelingen rondom Lange termijn doelen, Betrokkenheid en Overlegvormen binnen de MKB-markt. Emprover wil van betekenis zijn op deze vlakken.

Met beperkte werkervaring is het lastig om gevoel te krijgen bij deze thematiek. 'Door deze video van Daniel Pink, heb ik écht anders leren kijken naar motivatie'. - Lotte Beuk

Lotte Beuk

Inspiratievideo van Daniel Pink

Dan Pink legt in deze video uit met behulp van het Candle Problem hoe intrinsieke motivatie wordt beinvloed. Tijdens dit experiment krijg je eerst een afbeelding te zien van een kaars, een doos punaises en een aantal lucifers. Mensen krijgen de vraag voorgelegd om de kaars op te hangen zonder dat het kaarsvet op de tafel drupt. Hierbij worden er twee groepen gevormd, groep 1 wordt beloond als ze het snelst het probleem oplossen. De andere groep krijgt geen tijdsdruk opgelegd. De groep die beloond wordt op snelheid, heeft 3,5 minuut langer nodig om het probleem op te lossen.Hieruit blijkt dat het opleggen van beloningen en eisen creativiteit en snelheid van denken blokkeert. Ik vond dit echt een indrukwekkend voorbeeld omdat het mij ook persoonlijk de ogen opende en het een wetenschappelijke bevestiging geeft: opleggen van hoge eisen en beloningen zorgt ervoor dat prestaties verminderen.  

There’s a mismatch between what sience knows and what business does' - Daniel Pink

Daarna wordt er een tweede afbeelding getoond waarbij de punaises niet in de doos liggen, maar los ernaast. Op deze afbeelding zie je de oplossing - hoe de kaars opgehangen moet worden aan de muur zonder dat het kaarsvet op de tafel drupt. Het gekke is dus dat je dit in de eerste afbeelding niet ziet, terwijl de oplossing voor je neus ligt. Hierbij zag ik in dat, doordat je zo graag iets wil oplossen, je gewoon compleet de oplossing mist die voor je neus ligt. Dus doordat jezelf te veel druk oplegt,  ga je minder logisch en creatief nadenken.   

Ik ervaarde tijdens het kijken van deze video ook zelf dat ik de simpelste oplossing niet zag. Terwijl deze voor mijn neus lag. Deze theorie is ook een inspiratie geweest voor Emprover. Emprover richt ze namelijk op het betrekken van de medewerkers om ervoor te zorgen dat potentie van medewerkers wordt benut en creativiteit wordt aangewakkerd. Dit hielp mij persoonlijk om de achterliggende gedachte en meerwaarde van Emprover te begrijpen. 

Het potentieel van medewerkers kan bijdragen aan het continu verbeteren van bedrijven. Emprover heeft hiervoor een praktische werkwijze en tool in huis. En zoals Daniel Pink uitlegt, haal je het beste uit je medewerkers door ze te betrekken bij het realiseren van lange termijn ambities en optimale resultaten. 
Streeft u ook naar dat optimale resultaat? Lees hier meer over hoe Emprover hierbij kan helpen!

Het bekijken van deze video is zeker een aanrader! Wilt u meer informatie over wat Emprover voor u hierin kan betekenen, laat dan uw gegevens achter!