Terug

Inspiratievideo: De Kracht van kwetsbaarheid

Gepubliceerd op 20 april 2021

Kwetsbaarheid, iets wat wordt gezien als zwakte. Ik had en heb persoonlijk zelf ook altijd het idee gehad, als je je kwetsbaar opstelt laat je zien dat je zwak bent. En zolang je, maar niet praat over je kwetsbaarheden, zijn ze er niet. Maar niks is minder waar dan dat. Als je als mens niet in staat bent om je kwetsbaar op te stellen, zal je nooit in verbinding komen met een ander.   Lotte Beuk | Emprover

Onderzoek van Brené Brown

Brené Brown, heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar kwetsbaarheid, en heeft hier ook een boek over uitgebracht: De kracht van de kwetsbaarheid. Dit boek is ook echt een aanrader als je graag meer inzicht wil krijgen in hoe de kracht van de kwetsbaarheid in elkaar zit. Brené verteld tijdens haar Ted talk dat het idee van zwakte komt uit schaamte. Mensen zijn bang om met elkaar in verbinding te gaan omdat ze bang zijn dat ze het niet waard zijn.   

Uiteindelijk blijkt uit onderzoek dat mensen pas in absolute verbinding kunnen staan door het ideaalbeeld los te laten en compleet te zijn wie ze zijn. Je moed voor absolute verbinding bereid zijn om onvolmaakt te zijn. We kunnen geen begrip hebben voor een ander als je al niet zelf kan accepteren dat je zelf niet volmaakt bent. Uiteindelijk komt het erop neer dat we leven in een kwetsbare wereld en dat we onszelf proberen te verdoven voor deze kwetsbaarheden. Je kan emotie niet selectief verdoven. En als je emotie probeert te verdoven ga je je ellendig voelen en mis je geluk. Je gaat hierdoor op zoek naar een doel en betekenis en hierdoor mis je dus gevoelens als dankbaarheid en vreugde.  

Geloven in eigen kunnen

Het is belangrijk om na te blijven denken waarom me onszelf verdoven en uiteindelijk is het dus zo belangrijk om te accepteren dat je niet volmaakt bent. De kracht van de kwetsbaarheid ligt dus echt in het geloven in eigen kunnen en geloven dat we goed genoeg zijn. Uiteindelijk zal dit er namelijk ook voor zorgen dat de meer begrip kunnen tonen voor onze medemens.  

Emprover probeert deze openheid en kracht van de kwetsbaarheid in een organisatie te verwerven. Door de bedoeling van de organisatie bloot te leggen en in dialoog blijvend naar te handelen ontstaat er verbinding. En iedereen heeft zijn sterkte en zwakkere kanten en dat is oké! Het is belangrijk om dus te accepteren dat niemand volmaakt is en om dus iedere medewerker z'n potentieel te benutten.